Hospitalet de Llobregat, 10 de febrero 2022 – Una desena de centres educatius a L'Hospitalet de Llobregat, d’un total de 54 escoles a Catalunya, han participat en diverses trobades online amb empreses i institucions per impulsar el rol dels orientadors i millorar l'assessorament als joves de Secundària i Batxillerat. L'objectiu és donar-los a conèixer tendències del mercat professional, sectors amb alt potencial i professions emergents, entre altres dades clau.

Durant els tallers, organitzats per la Fundació Bertelsmann i Empieza por Educar, els nous Coordinadors d'Estratègia Acadèmica-Professional (CEAP) dels centres, han comptat amb un espai de diàleg per intercanviar impressions, dubtes i conceptes relacionats amb l'orientació. També s'ha fomentat el suport i la col·laboració entre els actors clau implicats en l'acompanyament acadèmic i professional dels estudiants.

Durant les trobades, els centres Institut Bisbe Berenguer, IE Pere Lliscart, Institut Santa Eulalia, INS Bellvitge, Joan XXIII, El Llindar, Col.legi Sant Josep Obrer, Ins Lluís Domènech i Montaner, Xaloc i ESCLAT Bellvitge han tingut l'oportunitat de conèixer tendències del mercat per part d’empreses com KPMG, i han comptat amb el suport de l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. 

Per a David Quirós, Regidor d’Educació: “Ens hem plantejat participar en el projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren perquè ens trobem en un moment de canvi i de molta transformació on s’ha de generar una bona col·laboració i entesa entre el món educatiu i el món laboral. Ens hem d’assegurar que els alumnes i també les seves famílies reben tota la informació i orientació que és clau pel seu futur”.

A més a mes, també han participat de la trobada en Daniel Jaques, responsable de People a la oficina de Saragossa de KPMG; Belen Rufian, tècnica de l'àrea de Joventut; Rafa Martin, tècnic de la borsa de treball municipal, i Carolina Gaona, Emprenedora i Fundadora Laiapp. 

Juan José Juárez, responsable del projecte d’orientació a  la Fundació Bertelsmann, ha assenyalat: “Els estudiants necessiten entrar en contacte amb el món professional de manera primerenca per poder entendre el context professional i incorporar aquesta informació en el seu procés de presa de decisions acadèmiques. Per a això, és necessari aconseguir la implicació i participació activa d'empreses en les activitats d'orientació dels centres educatius.” Els centres educatius de Catalunya han participat en trobades a nivell regional i local organitzades en col·laboració amb els Ajuntaments de Granollers, Hospitalet, Lleida, Tarragona, Tarrasa, Viladecans i Vilafranca.

La Fundació Bertelsmann i Empieza por Educar impulsen aquestes sessions en el marc del programa Xcelence-Escuelas Que Inspiran en el qual participen més de 140 centres de la Comunitat de Madrid i de Catalunya des del curs passat. 

Els reptes de l'orientació professional

El repte de la Fundació Bertelsmann i Empieza Por  Educar és potenciar l'orientació dels centres educatius implicant a tota la comunitat educativa i a altres actors clau com ajuntaments o associacions sectorials per estimular entre tots els interessos i projeccions de futur de l'alumnat. Durant els mesos de març, abril i maig, des del projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren es donarà suport als centres educatius i CEAP en l'organització de visites a empreses, xerrades amb professionals i altres activitats de connexió amb el món professional dirigides a estudiants de 4t ESO.